ромската култура

ДИДАКТИЧНА ЕДИНИЦА 1 - История на ромите 

Произход на ромите-Научно доказано е, че ромите по етнически произход принадлежат къмз Индо.Арийската етническа група. Определена окончателно в днешни дни е и тяхната родна земя, от където ромите са започнали миграцията си към Европа и по света - Северозападна Индия.


Миграции-Различни източници ни информират, че ромите са напуснали родните си земи между 6-ти и11-ти век, за да работят в страни на Средна Европа, доброволно или поради заробване. Малък брой ромски номадски групи са били отрязани поради военни конфликти от възможността да се върнат по родните си места в Индия и така някои групи са започнали миграция на запад, като първо се установили в Турция, където останали за няколко века и после продължили пак на запад към Европа.Други групи мигрирали към Северна Африка през Иран. На основата на проучвания на езика,използван от големите ромски под-групи Dom и Rom, учените приемат, че вероятно тези под-групи произхождат от две различни миграционни възли от Индийския подконтинент, които са мигрирали с разлика от няколко века.

Ромски групи са започнали да мигрират и към Северна Америка още в колониалните времена, когато първи малки ромски групи са започнали да усядат във Виржиния и Френска Луизиана. Миграцията на голяма вълна роми започнала през60-те години на XX век от групитеRomnichal от Англия. Най-голям брой роми имигрирали въ САЩ обаче главно от групата Vlah от Kalderash.

Много роми се установили също в Латинска и Южна Америка. Има писмени източници, които ни информират също и за присъствието през Средните векове на малки ромски групи в Китай, но по-късно тези групи били претопени.

Преследване на ромите - Историята на ромите векове е история на скитане в търсене на по-безопасно място за живеене и история на преследвания. Това е една история на векове борба за оцеляване.

Почти веднага след пристигането им в Европа в много региони на Европа ромите започват да бъдат поробвани (роби до края на 18 век в Румъния); много страни като Германия, Италия и Португалия разпореждат със закони изпъждането на всички роми от териториите им под страх от смърт или тежки наказания. Макар и първоначално да са разчитали на издаден им защитен сертификат през 1417 г. за пътуване от папата и император Сигизмундот Свещената Ромска Империя,тяхното гонение е започнало още тогава - даже и по-рано, през 1416 г. изгонени от немски район Майсен. Писмени източници свидетелстват, че ромски деца са били отнемани от майките им, рязани са уши на жените, мъже са били жигосвани в горещо желязо. В опит за насилствена асимилация на ромите е било забранено в някои страни да говорят на езика си, а на други места дори да се женят помежду си. Вероятно най-унищожителното преследване на ромите се е случило през Втората Световна война - около 2 милиона роми са били избити в концентрационни лагери или с други средства.Принудителното изселване на десетки хиляди румънски роми в Транснистрия илюстрира тяхното преднамерено изтребване.След демократичните промени в екс-комунистическите страни станаха известни и други зловещи практики - например през 80-те години на XX век ромските жени в Чехословакия са били подлагани на насилствена стерилизация с цел да се намали прираста на ромското население.

Днешен брой на ромите по света- Приблизителният брой на ромите по света се приема около 12 милиона души. По-голямата част от ромското население живее в страните на Източна Европа - където в Румъния има най-голям брой роми, а в България ромите са най-голям процент от населението на страната. Други страни със значителен брой ромско население са Русия, Словакия, Унгария, Сърбия и Македония, Испания и Франция. Приблизителният брой на ромите в ЕС се изчислява на около 10 милиона души. Голям брой роми има и в Турция, според някои изследователи около 2,75 милиона. Приблизителният брой на ромите в САЩ е около 1 милион, в Бразилия 800 000.

Ромите -Нация Без Държава, ТрансграничноНационално Малцинство - Липсата на независима държава на ромите, броят на ромите и тяхното присъсствие във всички страни-членки на Европейския съюз ги правят на-голямото национално малцинство в ЕС и така превръщат интегрирането им в европейското общество във въпрос от европейско значение.

МАТЕРИАЛИ:

http://www.romaninet.com/ROMA_Cultural_report_bu.pdf

http://www.osi.bg/downloads/File/RomaGuideFinal.pdf

http://www.amazon.com/The-Romani-Gypsies-Yaron-Matras

http://ureport.bg/54387/2015/01/19/obshtestvo/romite-v-evropa-presledvani-kato-evreite

ДИДАКТИЧНА ЕДИНИЦА 2 - Ромска култура

Основни познания за културата на ромите

Дефиницията на ЮНЕСКО за КУЛТУРА е:

"Kултура е множеството от отличителни духовни, материални, интелектуални и емоционални черти на дадено общество или обществена група, тя обхваща освен изкуството и литературата, начина на живот, формите на съжителство, ценностните системи, традициите и вярванията."

Като всяка култура ромската култура е духовна и материална.

Духовната страна на ромската култура в различните ромски общности е пряко свързана със следните основни елементи:

•начин на живот (уседналост - пътуване);

•религиозни вярвания (християнство - ислям и др.);

•майчин език (ромски - не-ромски)

Поради обективни причини ромската духовна култура все още има предимно устен и активен характер.

Ромската култура се показва чрез:

•ромският празничен календар,

•специфични обичаи и ритуали,

•ромските ценности (свобода, семейство, деца, опазване на традициите)

•вътрешногрупови форми на саморегулиране (ромския съд „мешере", ромския еснаф „лонджа", ромските цар и барони, ролите в разширеното ромско семейство и др.)

•ромския фолклор,

•традиционните ромски медицински практики и др.

Ромската материална култура в днешни дни все още се изразява в опазване и развитие на типичните за миналото ромски занаяти и техните артефакти. С векове ромите са били познати като изкусни ковачи, дърводелци, джамбази , дресьори на животни и пр.

Една от причините за продължаващото обедняване на ромското население през последния век е упадъкът в тези традиционни форми на поминък, уменията за които преди са били предавани в ромските семейства от поколение на поколение. За щастие, в някои семейства все още се пазят тези традиционни умения за създаване на предмети, които вече се възприемат като приложно изкуство.

В миналото ромите често са били остракирани от обществото на околното население. Векове затворените ромски общности са опазвали традициите си, като са живели отделено. В днешно време ситуацията е различна - ромите трябва да намерят начин да се интегрират, като запазят ценностите на своята култура.

Традиции на ромите

Думата „традиция" идва от латинското traditio, съществително от глагола traderere или tradere (да предаваш, да дадеш за съхранение), и първоначално е използвана на латински да се означи концепцията за правно предаване и наследяване.Съществуват много дефиниции за традиция. Обединяващата е, че "традицията е свързана с вярвания, предмети или обичаи, използвани или в които се е вярвало в миналото, породени в миналото и преминаващи във времето, като сепредават от поколение на поколение и които се извършват или в тях се вярва в днешно време”.

Традицията е вярване или поведение, предавано в поколения вътре в една група или общество, със символично значение или със специално значение и произход в миналото.

Може би най-силната ромска традиция е опазването на ромските ценности.

Традициите устояват и се развиват за хиляди години. Ромските традиции опазват празничността им(повлияна от религиозната им принадлежност), танците, песните, специфичният им начин на обличане (като пръв видим знак на групова идентичност и маркер за групова принадлежност и като маркер за статут в общността, за семейно положение, пол и други категории, които изграждат идентичността на ромската общност). Понастоящем ромската общност се изправя пред критично важен период в развитието си: преход от пред-модерно (патриархално) към модерно общество и с изграждането на една съвременна ромска идентичност. (Колев, 2008)

Концепциите за традиция и традиционни ценности се използват често в политически и религиозен дискурс за установяване на законността на определен набор от ценности. Определянето и упражняването на традиции в някои случаи може да бъде средство за изграждане на обединение между под-групи в общество на разнообразни етноси. В други случаи традицията е средство за отличаване и за съхраняване на групи като различни от другите.

Ромите считат опазването на традициите си, вярванията и ценностите си като много важно по редица причини, някои от които са: съхраняване на спецификата на ромския етнос на „нация без държава"; пренасяне на историческото наследство при липса на писмена история;допринасят за различаването от не-ромите и за единство между ромските подгрупи; поддържат семейните отношения в разширеното семейство, застрашени от глобализиращия се свят и пр.

Ромски ценности

Между многото традиционни ромски ценности едни от най-важните са ромската идентичност, ромската общност, семейството и децата.

РОМАНИПЕ/ROMANIPE

Един специален термин, РОМАНИПЕ/ROMANIPE, се е появил и означава обединената ромска идентичност, термин, свързващ начина, по който ние възприемаме околния свят, начинът по който околният свят ни възприема, начинът ни на ежедневно поведение, нашата система на ценности, вярвания и практики, организирана с цел да се постигнат гореспоменатите неща.(Колев, 2012)

Ромското семейство и децата

За ромите семейството е и една свещена среда, където през вековете се е създавала, развивала, спасявала и пренасяна ромската материална и духовна култура. Взаимната подкрепа, уважението, обичта и съгласието са най-големите добродетели на ромското семейство.Уважение между членовете на семейството е едно от основните правила. Децата са най-голямото съкровище за всяко ромско семейство и те дават смисъл на създаването и съществуването му. В продължение на векове ромските деца са получавали образвоанието, от което се е считало, че имат нужда, в семейството и най-големият страх на ромските родители е ромските традиции и ценноси да не бъдат изкоренени в децата им. Това е основата на ромското недоверие към „притежаваните" от мнозинствения етнос образователни институции.

Ромската общност

Йерархическата структура на общността се развива в посоката на стълбицата на "индивид” - "семейство” - "общност”, където индивидът има най-малка тежест, а общността - най-голяма

Вярвания на ромите

Един от широко разпространените митове за ромите е, че те не са религиозни, концепция, споделяна и от някои учени. Погрешното заключение, че ромите не са религиозни, е извлечено въз основа на вярното твърдение, че ромите нямат своя собствена, ромска, религия. Факт е, че по дългия си път от Индия през Европа ромите бързо са загубили традиционната си индийска религия и са приели религията на народите, в които са били в контакт. Тук общата грешка е да се идентифицира религиозността с религията. Религиозността включва няколко културни практики за отношение към свръхестественото и религията е само една от тях.Някои други 'паралелни практики' играят важна роля сред ромите.Ромите вярват в Бог, O'Devel или Devla на Romanes - но да се обръщат към Бог като частни лица, интимно, без медитаторската роля на свещеник, е много познато на ромската духовност.‚Земният' характер на ромската религиозност е друга типична черта на ромската религиозност, далечна на абстрактния образ на Бог.Друга особеност е сполучливо наречена "Ромски религиозен синкретизъм” - тенденция за комбиниране на елементи на различни религии.Способността основните характеристики на ромската религиозност да функционира и под християнски и под ислямски „покрив" е важна причина за този синкретизъм. Каквато и религия да са приели, всички ромски под-групи вярват в свръхестественото и са суеверни.Изгарянето на принадлежностите на умрелия е религиозна практика. Аюрведическата концепция за ритуална чистота иритуално 'омърсяване' заема централно място в ромските вярвания и суеверно се смята, че ‚омърсяването' носи лош късмет.

Табута на ромите

Етническите роми имат много силна система на табута. Основно ромите считат, че горната част на тялото е ‚чиста', а долната част е ‚мръсна', омърсяваща. Омърсете се, и вие може да бъдете отстранен от общността (остракиран) за време до една година - а дори и изгонен от общността (както това се е случило с най-голямата ромска потеса Папуша). Както в други традиционни култури, ромските жени след раждане се считат за напълно ‚омърсени', както ‚омърсено' е и новороденото, затова те са временно изолирани от останалата част от семейството. И докато на малките деца, болните и на възрастните се позволяват известни малки отклонения, спазването на табутата се прилага много стриктно като правило за здравите възрастни роми, особено за тези, които вече имат семейство.

МАТЕРИАЛИ:

http://ethnotolerance.org/proekti/history_culture/5.romska_kultura.htm

http://roma.swu.bg/vsek.html

http://www.sibir.bg/index.php?page=displayTopic&id=4059&tid=95051

http://knizhen-pazar.net/index.php?search=Йосиф_Нунев2%С_Диана_Нунева_searchin=name

https://books.google.bg/books/about/Ромското_дете_и_негов.hyml

https://www.google.bg/gfe_rd=cr&ei=WAK5VKnDGZGu8wewgIHACQ&gws_rd=ssl#q=Manual+on+Roma+History+and+Culture

http://amalipe.com/index.php?nav=publications&lang=1

http://www.jsi.com/JSIInternet/Inc/Common/_download_pub.cfm?id=12282&lid=3

Последно модифициране: понеделник, 26 октомври 2015, 12:20